Camargue, Montpeiller etc. okt 2018

Utflykt med bil västerut. Först ett par timmar på A8’an sen ner mot Camargue och lunchpaus i Martigues vid dammen/insjön Etang de Berre, strax väster om Marseille. Lite Venedig, fina pastellfärgade hus vid kanaler som för ut till Medelhavet.

Vi fortsatte mot Plage de Piemanson – smal väg lång ut till en fantastisk strand där många Kite surfare trivdes i starka vindar, inte alls läge för bad.. På vägen dit kunde vi se hur man utvinner salt från havet. Sedan bar det av mot Saintes –Maries-de-la-Mer – vi såg mycket vita vackra hästar, svarta bufflar och en del rosa flammingos. Staden var mycket gullig, vi åt en god middag vid havet och bodde med utsikt över landskapet Camargue. Det var nog tur vi var där i oktober, på sommaren lär det vara mycket mygg.

Nästa dag stannade vi i Aigues-Mortes, medeltida stad innanför imponerande ringmur. Stora festligheter bl.a. var en gata som genom hela staden avstängd och när vi hade väntat ett bra tag så kom ett antal ryttare på hästar och emellan hästarna var det tjurar (som vi knappt såg). Verkar som de visade hur man förflyttar tjurarna – var nog inte helt lätt. Vi fortsätter färden och stannar för lunch i Le Grau-du-Roi, kändes som en rätt så mysig turiststad.

Nu mot Montpeiller, vi hade fått förslag på parkeringshus av vår dotter, som bor och pluggar i Montpeiller, men det var helt omöjligt att komma dit. GPS har inte riktigt koll på gågator, vi har varit med om det förut. Vi tog ett annat parkeringsgarage och dottern kom och mötte oss. Hon bor i gamla stadsdelen av Montpeiller, i en lägenhet från 1200-talet, mycket speciell och vacker men kanske inte så praktiskt. Vi gjorde Monteiller några dagar, mysig stad.

Vi gjorde också en utflykt mot Bouzigues, ett måste för den som gillar ostron!  Ostronodlingar så lång ögat når och gott om  ställen att äta och köpa ostron. Dottern älskar ostron, precis som hennes morfar gjorde. Lite oplanerat så hamnade vi också mitt i Languedocs vindistrikt. Vi åkte in på två vingårdar men det var ingen som öppnade. På det tredje stället fick vi provsmaka och handlade både lite rött och vitt. Det här får göra lite mer planerat nästa gång. Vi åkte runt Etang de l’Or och stannade på de vidsträckta stränderna innan Sète och lät vår hund Belle springa av sig. Fint strandcafé och sedan tillbaka till Montpeiller.

På vägen hem till Golfe Juan hade vi planerat ett besök i Arles men det regnade kraftigt, får bli en annan gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *